OM ISLANDSHÄSTEN

Vad utmärker denna hästras?

* Islandshästen har blivit en populär ridhäst i Sverige och världen. De första islandshästarna importerades direkt från Island. Numera finns det många gårdar som bedriver väredefull avel och uppfödning i landet. Oavsett var de föds upp går de oftast på lösdrift i flockar vilket leder till psykiskt stabila hästar med respekt för andra hästar och för människor.

* Det ordnas tävlingar på alla nivåer, klubbtävlingar, region, SM, NM och VM - det sista vart fjärde år. Tävlingar sker på en så kallad ovalbana (gångarter), rakbana (passlöpning) och i paddock (dressyr). På senare år tävlas även i Trec (terräng med olika typer av hinder).

* De kan vara fyrgångare eller femgångare. Förutom skritt, trav, galopp har de även gångarten tölt repektive tölt och pass. Ofta framgår det redan från fölets rörelser vilken av typerna det blir. Men inte alltid.

*Utbildningtiden är oftast längre innan alla gångarter är etablerade och stabila. Vissa har lätt för tölt men svårt för att trava under ryttare, dock behöver de flesta återkommande träning för att kunna gå riktigt rent i tölten.

* Tölten är precis som skritten en fyrtaktig gångart. Gångarten är mjuk och behaglig och kan upplevas lite som en snabb, taktfast men ändå luftig skritt. För att kunna avgöra om hästen går i tölt brukar den ovana kunna lyssna efter takten genom att räkna "black-å-decker, black-å-decker...För att hästen ska gå i en bra takt krävs ofta både samling och frigörande som sidförande övningar, voltarbete och galopp.

* De rids vanligtvis in mellan 3 till 6 års ålder och kan leva upp till 3o års-åldern.

* Islandshästen finns i ett stort antal färger förutom grundfärgerna svart, brun och fux. Många hästar bär på blackanlag, vilket syns i manen som kan få slingor och på den karaktäristiska mörka ålen på ryggen. På min gård har 2 hästar blackanlag -  brunblack och gulbrunblack.

* Storleken kan variera från B-ponny till D-ponny/alternativt stor häst. Beroende på storlek och träning bär de olika vikt men runt 80 kg är en vanlig viktgräns. Större hästar kan bära tyngre ryttare. Här har vi flera hästar som är viktbärande över medel.

* Det är mycket kraft och power i en islandshäst även om de är mindre i formatet. En vanlig kommentar från ridgäster som inte prövat islandshäst förut är just att det är mycket mer häst och gång än vad man förväntat sig.

* För de som vill veta mer om islandshästen finns det en hel del bra litteratur som utkommit under senare år samt SIF, Svenska Islandshästförbundet (se länkar). I Västerbotten finns lokalklubben Vallholt.

Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS